tiistai 18. syyskuuta 2012

Minä ja ruokailutottumukset

Kipeenä ei ole kivaa :/ Toista päivää sohvan pohjalla ja mitään ei saisi tehdä.. Joskus sitä aina töissä ollessaan toivoo, ettei tarvitsisi seuraavana aamuna nousta sängyn pohjalta, mutta kyllä tämä tekemättömyyden tunne taas palauttaa maan pinnalle. Ehkä huomenna jo pääsee takaisin töihin... ja urheilemaan!

Mutta nyt päivän aiheeseen, omiin ruokailutottumuksiini. Ruoka on ollut pitkään minulle hyvin ongelmallinen ja monimutkainen asia. Rakastan ruokaa ja olen hyvän ruoan ystävä. Mutta se on aiheuttanut myös sen, että liikakiloja on kertynyt, sillä olen selkeästi syönyt usein yli todellisen tarpeeni. On myös ikävää myöntää, että roskaruoka on ollut ajoittain iso osa ruokavaliotani, mutta onneksi nykyään jo huomattavasti pienemmissä määrin kuin joskus ennen. Todennäköisesti yhtenä syynä sen hankkimiselle on ollut sen vaivattomuus, joko haettu suoraan luukulta tai korkeintaan käytetty uunissa. Olen huomannut kuitenkin merkittävän muutoksen itsessäni lähiaikoina liittyen suhtautumiseeni roskaruokaan ja sen tuottamaan olotilaan, joka tulee välittömästi ahdettuani sen suuhuni. En pidä kyseisestä olotilasta ja siitä olenkin pyrkimässä nyt kokonaisuudessaan pois.

Vajaa pari vuotta sitten olimme avokkini kanssa ajelemassa kotiin päin, kun kuulin ensimmäistä kertaa GFG-haasteesta radion kautta. Jutta Gustavsberg oli mainostamassa kyseistä haastetta radiossa juuri sopivasti uuden vuoden herkuttelujen jälkeen. Kiinnostus heräsi välittömästi ja päätin ottaa haasteen vastaan. Haasteen suoritin kunnialla loppuun asti, mutta siihen se sitten jäikin, ikävä kyllä. Haasteen alussa tunsin valtavaa nälän tunnetta jatkuvasti, mutta tunne katosi ensimmäisen viikon jälkeen. Olo oli huomattavasti parempi kuin ennen, mutta herkkuja teki mieli jatkuvasti. Sokerihiirenä teki tiukkaa olla ostamatta kaupasta yhtä suklaapatukkaa, mutta onnistuin pitämään pintani koko haasteen ajan. Haasteen jälkeen ruokailut alkoivat taas lipsumaan ja tässä sitä taas ollaan, aloittamassa alusta.

Omaksi onnekseni olen kuitenkin huomannut sen, että tuosta GFG-haasteesta osa ruokailutottumuksista on jäänyt takaraivoon ja olen huomannut noudattavani tiettyjä asioita edelleen. Olen huomannut muun muassa sen, että seuraan edelleen hyvin tarkkaan kelloa ja pakotan itseni syömään noin 3-4 tunnin välein. Tämä on iskostunut takaraivooni ja kyllä vatsa huomauttaa, jos yliajalle mennään. Hieman hienosäätöä ruokailuni kuitenkin vielä kaipaavat ja pahaa oloa niin fyysisesti kuin henkisesti aiheuttavat ruoka-aineet on vain jätettävä pois.

Aamupalani on pysynyt melkein koko tämän ajan samana; kaurapuuroa sokeroimattomalla mehukeitolla ja raejuustoa kylkeen. En vieläkään osaa sotkea niitä keskenään. On ollut aamuja, jolloin kyseinen kombinaatio ei ole meninannut upota, mutta syöty se silti on ja kokonaisuudessaan hyväksi havaittu.

Aamupala: Kaurapuuroa, sokeroimatonta mehukeittoa ja raejuustoa sekä iso lasi vettä.


Myös välipalana nautittava rahka mustikoiden kera on edelleen pysynyt mukanani aina kotona ja töissä. En ole kokenut missään vaiheessa sitä sellaisena, jonka haluaisin jättää pois, päinvastoin, töissä odotan aina rahkahetkeäni iltapäivällä. Pakkanen onkin näin loppukesän jäljiltä täynnä mustikoita pakattuna noin 100 gramman annospusseihin :) Välillä mennään myös mansikoilla tai vadelmilla tai vaihtoehtoisesti jollain sekoituksella ja jos oikein haluaa herkutella niin murskaan sekaan kourallisen cashew-pähkinöitä :)

Välipala: Rahkaa mustikoilla, NAM! :)
Paljon tekemistä ja huonon korvaamista hyvällä ruokavaliossani on kuitenkin vielä ja toivonkin tämän pohdinnan tuottavan tulosta ja antavan minulle motivaatiota myös niinä vaikeina hetkinä, kun kaupassa kävelen karkkihyllyn ohi. Kun saan kaikki ajatukseni tähän, mustaa valkoiselle, uskon pystyväni selättämään heikot hetket.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen ajatuksistasi :)