keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Proteiinipatukkapostaus

Tästä aiheesta on taas puolesta ja vastaan puhujia. Itse henkilökohtaisesti olen proteiinipatukoiden ystävä ja jollain tasolla suurkuluttajakin. Useita erilaisia patukoita on tullut kokeiltua ja nykyään myös niiden ravintoarvoja tulee syynättyä melkoisen tarkasti. Valinnat ovat muuttuneet tässä vuosien varrella välipalapatukoista näihin ihan vain tietoisuuden ja ymmärryksen kasvaessa. Jollain tasollahan varmaan nämä välipala- ja myslipatukat ovat järkeviä, mutta ravintoarvot niissä ovat hieman eri kaliiperia kuin proteiinipatukoissa ja sokerista saatava energiapiikki on taattu. Yhtä nopeasti se sitten laskeekin, kun on vain hiilareita ja varsinkin sokeria sitä vatsaa hetken täyttämässä.

Törmäsin melko mielenkiintoiseen ajattelumaailmaan tuossa jokin aika sitten. Eräs ystäväni ihmetteli eväänäni ollutta proteiinipatukkaa ja kysyi miksi syön näitä. Vastaus oli yksinkertainen ja ei ehkä kaiken kattava: ”nämä on hyviä.” Ihmettely jatkui ja seuraava kysymys olikin, että miten tuo eroaa esimerkiksi jostain Mars-patukasta… Pitkä hiljaisuus. Siihen jos olisi ollut Mars-patukka heittää oman patukan viereen ja vertailla ravintoarvoja niin se olisi ehkä selkeyttänyt huomattavasti paremmin asiaa, miksi mussuttamani patukka oli huomattavasti parempi vaihtoehto suklaapatukalle. Kalorimäärä patukoissa on melko lailla sama, mutta ravintoarvoiltaanhan nämä kaksi vaihtoehtoa eroavat kuin yö ja päivä. Tässä hieman faktaa esimerkkinä, jonka todellakin olisin halunnut näyttää ystävälleni ja avata hänen silmänsä Joissain protskupatukoissa on vieläkin vähemmän hiilareita, mutta nyt mennään tällä esimerkillä. Melkolailla silmiä avaavaa, eikö?


Lempparipatukoita on monia ja uusimpina suosikkeina ovat Leaderin So Lo-Carb patukat, joissa on makuvaihtoehtoja useita ja ne ovat niiiiin hyviä! Sokeria patukoissa on vaivaiset 3 grammaa ja proteiinia löytyy jopa 25 grammaa per patukka. Nämä ovat hyviä paikkaamaan esimerkiksi päivän proteiinin saantia tai ihan vain makeannälkää J Taas tuli ostettua eilen kaupasta pari itselleni uutta makua kokeiluun.


Muita suosimiani patukoita ovat Fastin ProFX-patukat, joihin tein tuttavuutta joskus GFG-haasteen aikoihin ja sille tielle jäin. Näissä on vieläkin vähemmän hiilareita kuin yllä mainituissa. Ja jos oikein herkutteluksi haluaa viedä niin Fastin Luxus-patukat ovat hyvin rikkaita ja kyllä, täyttäviä.


Omasta mielestäni proteiinipatukat ovat hyviä vaihtoehtoja välipalaksi silloin tällöin nautittavana ja mukavaa vaihtelua, jos rahka alaa silloin tällöin kyllästyttämään tai tulemaan korvista ulos. Toki eivät korvaa kunnon aterioita, mutta hyviä ja näppäriä eväinä laukun pohjalla kaiken muun roinan seassa.

Tässä muutama päivä sitten mietin pitäisikös testata tehdä itse protskupatukoita. Eihän se nyt niin vaikeaa voi olla ja oman maun mukaan ne voi tehdä. Eilen illalla sitten istahdin koneen ääreen ja googlettelin ohjeita netistä nähdäkseni hieman minkälaisia ohjeita mahtaisi löytyä. Parhaimpiin ohjeisiin törmäsin englanninkielisillä sivuilla ja sieltä löytyikin jos minkälaisia ja yhden reseptin onnistuinkin valitsemaan. Pakkasen alalokerossa odottaakin nyt yllätys, joka ehkä selviää illalla, miten sen kanssa käy :) Ehkäpä se selviää teillekin.

Mikäs teidän suhde on prtoskupatukoihin? Oletkos itse koskaan tehnyt ja onnistunut? :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen ajatuksistasi :)