tiistai 29. tammikuuta 2013

Ruokapostaus

Ajattelin hieman listailla tähäm mitä sitä tulee nykyään laitettua suuhun. :)

Voin kyllä sanoa sen enempää asiaa pohdiskelematta, että ruokailutottumukset ovat muuttuneet takavuosiin melko radikaalisti. Varsinkin aktiivisen liikunnan myötä on alkanut ajattelemaan enemmän sitä, kuinka syöminen vaikuttaa omaan jaksamiseen ja jossain määrin kehitykseenkin. Tällä hetkellä syön alle kulutuksen ja sen avulla kehityskään ei ole kovin nopeatempoista. Haluan kuitenkin päästä tavoitepainooni (jos nyt minulla jokin sellainen on), jonka jälkeen voin alkaa keskittymään ylläpitoon ja kehittymiseen.

Peruskotiruoka on muuttunut puhtaampaan, yksinkertaisempaan ja terveellisempään suuntaan. Käytän ruoanlaitossa nykyään harvoin ruokakermoja tai juustoja, joita lisäsin ennen usein ruokiin tuomaan makua. Nyt maku tulee suoraan itse raaka-aineista eivätkä maut pääse peittymään kerman/juuston alle. Lisäpotkua ja vaihtelua tovat mukaan erilaiset mausteet. Enää en tarvitse tuhteja lisukkeita "antamaan makua" ruokaan, sillä myös makutottumukset ovat muuttuneet konstittomamman ruoan myötä.

Pyrin pitämään ruokavalion runsasproteiinisena, käytän hiilihydraatteja kohtuudella, unohtamatta rasvoja, joita keho tarvitsee. Rasva palaa syömällä rasvaa ;)

Proteiinin lähteinä käytä lihaa, kanaa ja kalaa, jotka kuuluvat lounaiden ja päivällisten perusrunkoon. Jostain luin vähän aikaa sitten, että lihan käyttöä pitäisi nykyään rajoittaa, mutta jos ajattelumaailmani kääntäisin sen mukaan mitä jostain luen, ei ihminen todennäköisesti saisi syödä yhtään mitään sairauksien tai muiden pelossa. Aamupaloilla, välipaloilla ja iltapaloilla proteiinia saan raejuustosta, rahkasta ja kananmunista.

Tasapainoinen ruokavalio tarvitsee hiilareita ja niin myös keho, joka käyttää polttoaineena hiilihydraatteja. Tämä lista voisi jatkua vaikka kuinka pitkään, mutta itse suosin kauraa (kaurapuuro <3), täysjyväpastaa, riisiä, perunaa, bataattia, quinoaa, juureksia, kasviksia, marjoja.... ja niin edelleen. Toisen päivän aterioista pidän vähähiilihydraattisena ja syön sen aterian hiilarit pääosin salaatin ja kasvisten muodossa. Näiden syömiseen ei onneksi koskaan ole tarvinnut totutella, vaan tapa on kotoa opittua. Pienestä vauvasta asti äiti on syöttänyt kaikkea värikästä :) Ja hyvä niin <3

Rasvoja yritän syödä päivän mittaan melko lailla joka aterialla. Aamupalalla puuron seassa soijalesitiiniä, lounaan/päivällisen joukossa oliiviöljyä, silloin tällöin pähkinöitä välipalan ja iltapalan yhteydessä.

Säännölliset ateriarytmit ovat muodostuneet hyvin tärkeiksi ja niitä olen pyrkinyt noudattamaan jo parin vuoden ajan, ensimmäisen GFG:n aloituksen yhteydessä pari vuotta sitten tuli tapa opittua ja siinä on pysytty. Säännöllinen, muutaman tunnin välein syöminen pitää olon kylläisenä ja näläntunne ja mieliteot pysyvät kurissa. Itselläni vatsa alkaa jo muistuttelemaan jos ruokailusta on kulunut lähelle neljä tuntia. Mikäli on kiire tai muuten vain menossa, pidän yleensä laukussa mukana proteiinipatukkaa, josta saan nopeasti napattua energiaa ja makeanhimo ja muut pysyvät loitolla :)

Arkipäivien herkut ovat hieman muuttuneet aiemmista sokeri- ja rasvapommeista. Nykyään saatan pitää hedelmiä tai pähkinöitä herkkuhetkien parhaimpina anteina ja viime viikoloppuna mussutin tyytyväisenä leffaa katsoessa iltapalaksi poikkeuksellisesti kananmuna-ruisleipää :) Toki tulen jatkossa sallimaan itselleni herkkuhetkiä ja ne saavat sisältää ihan sitä mitä mieli tekee, mutta selkeästi ruokailutottumukset ovat alkaneet juurtumaan ja nyt varsinkin kun olen koko tammikuun pysynyt erossa sokereista, niin mieliteotkin ovat melkein tyystin kadonneet. Ehkä alan pääsemään monen vuoden sokerikoukusta irti :o Ihan perus Fazerin sinistä ei ole tehnyt kertaakaan mieli!

Mitä sitten syön käytännössä? Nyt tulee pientä koostetta kuvina :)

Perus aamupala, joka ei paljoa vaihtele. On vaan niiiin hyvää <3 Kaurapuuroa, mansikoita, soijalesitiiniä ja raejuustoa. Välillä mansikoiden tilalla mehukeittoa.Lounaana/päivällisenä erilaisia salaatteja, kasviksia kera lihan/kanan/kalan ja lisukkeena pastaa/riisiä/perunaa

Välipaloina / iltapaloina yleensä rahkaa marjojen/mehukeiton + muiden lisukkeiden kera.Huh tulee nälkä kun näitä katselee :) Taidan siirtyä iltapalan tekoon eli blenderi pyörimään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen ajatuksistasi :)